Trg Svetog Save 34, 31000 Užice, Srbija; PIB 111925736; ŽR 840-2114666-27
031/513-385, 512-013
skola@vpts.edu.rs

UPIS

Dragi srednjoškolci,

ukoliko tražite akreditovanu, državnu školu, na pravom ste mestu! 

Državna Akademija, sa tradicijom dugom preko 45 godina je polazna tačka Vašeg budućeg uspeha. 

Postanite studenti Akademije Zapadna Srbija u Užicu. 

Čekamo Vas!

Zašto studirati na Akademiji u Užicu?

Državna škola

√ Studiranje na budžetu

√ Praktična znanja

√ 8 studijskih programa na osnovnim studijama

√ 5 studijskih programa na master studijama

√ Učešće na velikom broju Evropskih projekata koji podrazumevaju studentsku razmenu u inostranstvu

√ Dobro organizovan Studentski parlament (saradnja, druženje i učešće u rešavanju važnih pitanja vezanih za studiranje i nastavu)

Studijski programi: Informacije o studijskim programima možete pogledati u Informatoru ili klikom na željeni studijski program.

Osnovne studije

Master studije

modul: Računovodstvo, revizija i finansije
modul: Menadžment u turizmu
modul: Strategijski menadžment

Na Akademiju strukovnih studija Zapadna Srbija, Odsek Užice mogu se upisati kandidati koji imaju završenu četvorogodišnju i trogodišnju srednju školu (izuzev na studijskom programu Zdravstvena nega).

Sve dodatne informacije u vezi upisa studenata možete dobiti i kontaktiranjem putem popunjavanja upita koji je namenjen Studentskoj  službi ili Sekretarijatu Odseka.

Odgovore na najčešće postavljena pitanja o Upisu možete pogledati ovde.

Prijemni ispit je obavezan, nezavisno od broja prijavljenih kandidata. Ispit se polaže pismeno u obliku testa i traje 120 minuta.

Na Prijemnom ispitu kandidat može ostvariti maksimalno 60 poena.

Kandidati koji konkurišu za upis osnovnih strukovnih studija polažu prijemni ispit, odnosno ispit za proveru opšteg znanja i sposobnosti, predviđen Konkursom.

Prijemni ispit obuhvata nastavne sadržaje koji su izučavani u srednjoj školi u trogodišnjem odnosno četvorogodišnjem trajanju, u struci za koju kandidat konkuriše.

Polaganje Prijemnog ispita za sve studijske programe:  25. juna 2024. godine u 11 časova.Primeri pitanja za polaganje prijemnog ispita po studijskim programima:

 • Informacione tehnologije i Маšinstvo – polaže prijemni ispit iz matematike i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).
 • Menadžment i preduzetništvo – polaže prijemni ispit iz matematike i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).
 • Računovodstvo i revizija – polaže prijemni ispit iz matematike i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).
 • Turizam – polaže prijemni ispit iz opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).
 • Zdravstvena nega (kandidati za upis na ovaj studijski program koji nisu predhodno stekli srednje obrazovanje iz oblasti Zdravstva i socijalne zaštite ili su završili Gimnaziju moraju predhodno polagati Difencijalni ispit iz zdravstvene nege – polaže se prijemni ispit iz biologije i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita). ***Studijski program Zdravstvena nega ne mogu upisati kandidati koji predhodno nisu završili srednje obrazovanje u trajanju od četiri godine.
 • Unutrašnja arhitektura i dizajn – polaže se prijemni ispit iz crtanja (primer prijemnog ispita) i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).

Početak, 9. maj 2024. godine.

Nastava će se održavati dva puta nedeljno radnim danom do 14. juna 2024. godine, u terminima koji će biti uskoro objavljeni.

Nadoknada za pripremnu nastavu iznosi 5.000,00 RSD, koju je potrebno uplatiti na žiro-račun Akademije 840-2114666-27 sa pozivom na broj 05-ime i prezime (npr. 05-Nikola Jovanović) do početka nastave.

Obezbeđeno je 260 mesta na budžetu Republike Srbije.

Osvežite svoje znanje i postanite uspešan student AKADEMIJE.

Prijave za pripremnu nastavu su u toku. Prijavite se ovde !

Prijava kandidata za upis 17., 18., 19., 20. i 21. juna 2024. godine od 8 do 15 časova.

Prijavljivanje kandidata na konkurs obavlja se u u prostorijama Odseka Užice podnošenjem konkursne prijave i fotokopija sledećih dokumenata (vidi pod Dokumenta potrebna za upis).

Za osnovne strukovne studije, obezbeđeno je 260 mesta na budžetu Republike Srbije i 113 samofinansirajućih mesta (konkurs za upis na osnovne studije).

Za master strukovne studije, obezbeđeno je 6 mesta na budžetu Republike Srbije i 124 samofinansirajućih mesta (konkurs za upis na master studije).

Iznos školarine za studente koji plaćaju studije za sve studijske programe je prema važećem cenovniku za 2024/25. školsku godinu (cenovnik usluga).

Nakon obavljenog prijemnog ispita formira se jedinstvena rang-lista kandidata (rang lista). Kandidati mogu imati maksimalno 100 poena (najviše 40 na osnovu uspeha iz srednje škole i najviše 60 na prijemnom ispitu). Na osnovu rang liste određuje se:

 • da li kandidat može biti upisan (mora imati ukupno 30 poena),
 • da li će biti finansiran iz budžeta (ima više od 50 poena i nalazi se na rang listi do broja određenog za upis na budžet)
 • ili će sam plaćati školarinu.

Objavljivanje privremene rang liste za sve studijske programe: 26. juna 2024. godine.

Pravo prigovora na privremenu rang listu: do 1. jula 2024. godine.

Objavljivanje konačne rang liste: 3. jula 2024. godine.

Upis kandidata obavlja se u u prostorijama Odseka Užice u Studentskoj službi za Osnovne strukovne studije i Master strukovne studije

Upis primljenih kandidata na osnovne studije, 4. i 5. jul 2024. godine (budžet), i 8. jul 2024. godine (samofinansirajući)

Po završenom Konkursu za upis studenata, u slučaju da nisu popunjena sva mesta za prijem studenata strukovnih studija, na studije prvog stepena kandidati se mogu upisati bez polaganja prijemnog ispita u statusu samofinansirajućeg studenta (dodatne informacije).

Upis lica sa invaliditetom i pripadnika romske nacionalne manjine i Upis pripadnika srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja (Dopis Ministarstva 2024).

Informacije o Odseku Užice

Vrata našeg Odseka su otvorena za vaša pitanja i konsultacije u zgradi Odseka, Trg Svetog Save br. 34, Užice. Sve informacije o našem Odseku možete dobiti:

 • lično: u Studentskoj službi Odseka za osnovne studije, kabinet 101 i Studentskoj službi Odseka za master studije, kabinet 108
 • putem telefona: 031/525-802
 • putem e pošte: kontaktiraj nas