Stečeni stručni naziv po diplomiranju:
Strukovni inženjer tehnologije
Studijski program osnovnih strukovnih studija Tehnološko inženjerstvo ima dva modula.
Modula 1: Ekološko inženjerstvo:
U uslovima sve izraženije ekološke krize evidentna je potreba za kvalifikovanim strukovnim inženjerima tehnologije u oblasti ekološkog inženjerstva, koji će se baviti prevencijom emisije zagađenja putem vođenja ekološki održivih tehnoloških procesa kao i odgovarajućom obradom već nastalog tečnog, čvrstog i gasovitog otpada, a u skladu sa potrebama privrede, praćenja trenda očuvanja životne sredine i razvoja društva u okviru prihvaćene strategije razvoja i ostvarivanja održivog razvoja. Ekološko inženjerstvo da obrazuje kadrove za konkretno rešavanje problema nekontrolisanog zagađivanja životne sredine.
Modula 2: Prehrambeno inženjerstvo:
Zapadna Srbija ima velike mogućnosti za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane. U budućnosti se očekuje povećanje obima stočarske i biljne proizvodnje, kao sirovinske baze za prehrambenu industriju. Proizvodnju zdrave, bezbedne i kvalitetne hrane treba da prati kvalifikovani stručnjak. Iz tog razloga, evidentna je potreba za kvalifikovanim strukovnim inženjerima tehnologije u oblasti prehrambenog inženjerstva, koji treba da se uključe u rad u ovoj privrednoj grani, a time i za njihovim adekvatnim obrazovanjem.
Završetkom osnovnih strukovnih studija Tehnološko inženjerstvo student stiče sposobnosti:
- primene u praksi znanja, stečenog studiranjem, kao i korišćenja različitih metoda i postupaka, kojim je teorijski i praktično ovladao u toku studija, pri opisivanju i rešavanju praktičnih problema iz struke;
- osposobljenost, kako za individualni, tako i za timski rad;
- da rasuđuje i daje na osnovu dostupnih informacija moguće zaključke, koji istovremeno sadrže promišljanja o društvenim i etičkim odgovornostima;
- praćenja literature, standarda i ostalih relevantnih informacija i njihova primena u rešavanju zadataka iz oblasti struke;
- razmenjivanja informacija, ideja, problema i rešenja sa osobama u struci i van struke;
- da na jasan i nedvosmislen način prenese svoje zaključke, znanje i postupak zaključivanja stručnoj i široj javnosti.
Savladavanjem osnovnih strukovnih studija Tehnološko inženjerstvo na Modulu 1: Ekološko inženjerstvo, student stiče sledeće predmetno-specifične sposobnosti koje će omogućiti njihovo zapošljavanje na poslovima:
- organizacije i planiranja potrebnih aktivnosti u oblasti upravljanja otpadom i primene mera zaštite radne i životne sredine;
- koncipiranja i upravljanja sistemima za prečišćavanje industrijske i komunalne otpadne vode i odlaganja otpadnih muljeva;
- organizacije i izbora lokacija za ekološki monitoring radne i životne sredine;
- analize posledica interakcije najvažnijih zagađujućih materija sa okolinom i primene mera zaštite;
- primene, kontrole i unapređenja mera bezbednosti i zaštite na radu u realizaciji tehnoloških linija i procesa.
Savladavanjem osnovnih strukovnih studija Tehnološko inženjerstvo na Modulu 2: Prehrambeno inženjerstvo, student stiče sledeće predmetno-specifične sposobnosti koje će omogućiti njihovo zapošljavanje na poslovima:
- vođenja tehnoloških operacija prerade i konzervisanja voća i povrća
- vođenja tehnoloških operacija prerade i konzervisanja mesa (hlađenjem, smrzavanjem, visokim temperaturama, soljenjem i salamurenjem, sušenjem, dimljenjem, fermentacijom)
- vođenja tehnoloških postupaka proizvodnje pasterizovanog i sterilizovanog mleka, mlečnih napitaka, fermentisanih mlečnih proizvoda, sireva, koncentrovanih i sušenih mlečnih proizvoda
- izrade i realizovanja planova i programa opremanja i funkcionisanja objekata u industriji mesa, mleka, voća i povrća, kao i poznavanja koncepcije i konstrukcije hladnjača i sušara
- primene standardnih metoda za kontrolu i unapređenje kvaliteta proizvoda u prehrambenoj industriji