Trg Svetog Save 34, 31000 Užice, Srbija; PIB 111925736; ŽR 840-2114666-27
031/513-385, 512-013
skola@vpts.edu.rs

Dobro došli na Upis 2023 u Odseku Užice!

Dragi srednjoškolci,

Ukoliko tražite akreditovanu, državnu školu, na pravom ste mestu! Državna Akademija, sa tradicijom dugom preko 45 godina je polazna tačka Vašeg budućeg uspeha. Postanite studenti Akademije Zapadna Srbija u Užicu. Čekamo Vas!

Zašto studirati na Akademiji u Užicu?

Državna škola

√ Studiranje na budžetu

√ Praktična znanja

√ 9 studijskih programa na osnovnim studijama

√ 5 studijskih programa na master studijama

√ Učešće na velikom broju Evropskih projekata koji podrazumevaju studentsku razmenu u inostranstvu

√ Dobro organizovan Studentski parlament (saradnja, druženje i učešće u rešavanju važnih pitanja vezanih za studiranje i nastavu)

Studijski programi: Informacije o studijskim programima možete pogledati u Informatoru ili klikom na željeni studijski program.

Uslovi upisa

Na Akademiju strukovnih studija Zapadna Srbija, Odsek Užice mogu se upisati kandidati koji imaju završenu četvorogodišnju i trogodišnju srednju školu (izuzev na studijskom programu Zdravstvena nega).

Sve dodatne informacije u vezi upisa studenata možete dobiti i kontaktiranjem putem popunjavanja upita koji je namenjen Studentskoj službi ili Sekretarijatu Odseka.

Odgovore na najčešće postavljena pitanja o Upisu možete pogledati ovde.

Prijemni ispit

Prijemni ispit je obavezan, nezavisno od broja prijavljenih kandidata. Ispit se polaže pismeno u obliku testa i traje 120 minuta.

Na Prijemnom ispitu kandidat može ostvariti maksimalno 60 poena.

Kandidati koji konkurišu za upis osnovnih strukovnih studija polažu prijemni ispit, odnosno ispit za proveru opšteg znanja i sposobnosti, predviđen Konkursom.

Prijemni ispit obuhvata nastavne sadržaje koji su izučavani u srednjoj školi u trogodišnjem odnosno četvorogodišnjem trajanju, u struci za koju kandidat konkuriše.

Polaganje Prijemnog ispita za sve studijske programe:  25. septembar 2023. godine u 11 časova.

Primeri pitanja za polaganje prijemnog ispita po studijskim programima:

 • Informacione tehnologije, Građevinsko inženjerstvo i Маšinstvo – polaže prijemni ispit iz matematike i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).
 • Tehnološko inženjerstvo – polaže prijemni ispit iz biologije ili matematike i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).
 • Menadžment i preduzetništvo – polaže prijemni ispit iz matematike i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).
 • Računovodstvo i revizija – polaže prijemni ispit iz matematike i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).
 • Turizam – polaže prijemni ispit iz opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).
 • Zdravstvena nega (kandidati za upis na ovaj studijski program koji nisu predhodno stekli srednje obrazovanje iz oblasti Zdravstva i socijalne zaštite ili su završili Gimnaziju moraju predhodno polagati Difencijalni ispit iz zdravstvene nege – polaže se prijemni ispit iz biologije i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita). ***Studijski program Zdravstvena nega ne mogu upisati kandidati koji predhodno nisu završili srednje obrazovanje u trajanju od četiri godine.
 • Unutrašnja arhitektura i dizajn – polaže se prijemni ispit iz crtanja (primer prijemnog ispita) i opšte informisanosti (primer prijemnog ispita).

Prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita za upis na osnovne studije

Prijava kandidata za upis 18., 19., 20. i 21. septembra 2023. godine od 8 do 15 časova.

Prijavljivanje kandidata za upis na master strukovne studije

Prijava kandidata za upis 7., 8. i 9. novembra 2023. godine od 8 do 15 časova.

Prijavljivanje kandidata na konkurs obavlja se u u prostorijama Odseka Užice podnošenjem konkursne prijave i fotokopija sledećih dokumenata za Osnovne strukovne studije i Master strukovne studije.

Budžetska mesta i školarine

Za osnovne strukovne studije, ostalo je 75 mesta na budžetu Republike Srbije i 197 samofinansirajućih mesta (konkurs za upis na osnovne studije).

Za master strukovne studije, ostalo je 68 samofinansirajućih mesta (konkurs za upis na master studije).

Iznos školarine za studente koji plaćaju studije za sve studijske programe je prema važećem cenovniku za 2023/24. školsku godinu (cenovnik usluga).

Rangiranje kandidata OSNOVNE STUDIJE

Nakon obavljenog prijemnog ispita formira se jedinstvena rang-lista kandidata (rang lista). Kandidati mogu imati maksimalno 100 poena (najviše 40 na osnovu uspeha iz srednje škole i najviše 60 na prijemnom ispitu). Na osnovu rang liste određuje se:

 • da li kandidat može biti upisan (mora imati ukupno 30 poena),
 • da li će biti finansiran iz budžeta (ima više od 50 poena i nalazi se na rang listi do broja određenog za upis na budžet)
 • ili će sam plaćati školarinu.

Objavljivanje privremene rang liste za sve studijske programe: 26. septembra 2023. godine.

Pravo prigovora na privremenu rang listu: do 27. septembra 2023. godine.

Objavljivanje konačne rang liste: 29. septembra 2023. godine.

Rangiranje kandidata MASTER STUDIJE

Mesto na rang-listi, odnosno redosled za kandidate koji su položili kvalifikacioni prijemni ispit i kandidate koji nemaju obavezu polaganja kvalifikacionog prijemnog ispita, se utvrđuje na osnovu prosečne ocene na završenim osnovnim akademskim ili strukovnim studijama (zaokružene na dve decimale) i dužine studiranja, tako da prednost prilikom upisa imaju kandidati sa višom prosečnom ocenom na završenim osnovnim akademskim ili strukovnim studijama.

U slučaju da dva kandidata imaju istu prosečnu ocenu prednost ima kandidat koji je u kraćem roku završio osnovne akademske ili strukovne studije.

Objavljivanje privremene rang liste za sve studijske programe: 14. novembra 2023. godine.

Pravo prigovora na privremenu rang listu: do 17. novembra 2023. godine.

Objavljivanje konačne rang liste: 20. novembra 2023. godine.

Dokumenta potrebna za upis

Upis kandidata obavlja se u u prostorijama Odseka Užice u Studentskoj službi za Osnovne strukovne studije i Master strukovne studije

Upis primljenih kandidata na osnovne studije, 2. oktobra 2023. godine (budžet), i  3. oktobra 2023. godine (samofinansirajući)

Upis primljenih kandidata na master studije, 21. i 22. novembra 2023. godine od 8 do 15 časova

Upis bez polaganja prijemnog ispita

Po završenom Konkursu za upis studenata, u slučaju da nisu popunjena sva mesta za prijem studenata strukovnih studija, na studije prvog stepena kandidati se mogu upisati bez polaganja prijemnog ispita u statusu samofinansirajućeg studenta (dodatne informacije).

Afirmativne mere

Upis lica sa invaliditetom i pripadnika romske nacionalne manjine (Dopis Ministarstva 2023).

Nacionalne manjine

Upis pripadnika srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja (Dopis Ministarstva 2023).

Informacije o Odseku Užice

Vrata našeg Odseka su otvorena za vaša pitanja i konsultacije u zgradi Odseka, Trg Svetog Save br. 34, Užice. Sve informacije o našem Odseku možete dobiti:

 • lično: u Studentskoj službi Odseka za osnovne studije, kabinet 101 i Studentskoj službi Odseka za master studije, kabinet 108
 • putem telefona: 031/525-802
 • putem e pošte: kontaktiraj nas