Trg Svetog Save 34, 31000 Užice, Srbija; PIB 111925736; ŽR 840-2114666-27
031/513-385, 512-013
skola@vpts.edu.rs

Blog // Brand Storytelling u digitalnom dobu

Priča o brendu u digitalnom dobu je umetnost korišćenja ubedljivih narativa za angažovanje i povezivanje sa svojom publikom u onlajn svetu. To uključuje kreiranje narativa o brendu koji odgovara vašoj ciljnoj publici, korišćenje digitalnih platformi za isporuku vaše priče i stvaranje smislenih iskustava za vaše klijente.

Ključni aspekti priče o brendu u digitalnom dobu su:

  1. Autentičnost: U digitalnom dobu, potrošači žude za autentičnim i povezanim pričama. Vaša priča o brendu treba da bude iskrena i da odražava vaše vrednosti, misiju i svrhu. Autentičnost pomaže da se izgradi poverenje i emocionalne veze sa vašom publikom. 
  2. Emocionalna privlačnost: Priče koje izazivaju emocije imaju snažan uticaj na vašu publiku. Stvarajući emocije poput radosti, tuge, straha ili iznenađenja, možete stvoriti dublju vezu sa svojom publikom i ostaviti trajan utisak. 
  3. Vizuelno pripovedanje: Sa porastom društvenih medija i vizuelnih platformi kao što su Instagram i TikTok, vizuelno pripovedanje postaje sve važnije.  
  4. Korisnički generisani sadržaj: Podstaknite svoju publiku da postane deo priče o vašem brendu tako što ćete podeliti sopstvena iskustva i sadržaj. Korisnički generisani sadržaj dodaje kredibilitet vašem brendu i omogućava vašim klijentima da budu kokreatori vaše priče. 
  5. Personalizacija: Prilagođavanje vaših poruka i sadržaja prema preferencijama i interesovanjima pojedinaca može poboljšati angažovanje i stvoriti personalizovanije iskustvo. 
  6. Interaktivnost: Uključite svoju publiku kroz interaktivne formate sadržaja kao što su kvizovi, ankete, takmičenja ili iskustva proširene stvarnosti. Uključujući svoju publiku u proces pripovedanja, stvarate impresivnije i nezaboravnije iskustvo. 
  7. Višekanalni pristup: Ispričajte priču o svom brendu dosledno na više digitalnih kanala, kao što su vaša veb lokacija, društveni mediji, marketing putem e-pošte, blog i video platforme. 
  8. Pripovedanje zasnovano na podacima: Koristite podatke i analitiku da biste stekli uvid u preferencije, ponašanja i nivoe angažovanja vaše publike. Ovi podaci mogu da informišu o vašoj strategiji pripovedanja, pomažući vam da isporučite sadržaj koji odjekuje i donosi rezultate. 
  9. Kontinuirano pripovedanje: Pripovedanje o brendu je stalan proces. Neophodno je redovno kreirati i deliti nove priče kako bi vaša publika bila angažovana i zainteresovana za vaš brend.  
  10. Merenje uticaja: Pratite i merite uticaj napora da pričate o brendu. Pratite ključne pokazatelje kao što su stope angažovanja, doseg, konverzije i analiza raspoloženja da biste procenili efikasnost svojih strategija pripovedanja i napravili optimizacije zasnovane na podacima. 

Zapamtite, u ovom digitalnom dobu, za privlačenje pažnje vaše publike i isticanje usred obilja sadržaja potrebna je ubedljiva priča o brendu koja je dobro osmišljena, inovativna i prilagođena vašim onlajn platformama.

Autor:

spec. Milorad Murić, predavač

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija-Odsek Užice